To kvinnlige leger holder opp hvert sitt stetoskop
Du har rett til å få en ny vurdering av din helsetilstand hos annen lege enn egen fastlege. Foto: Jjennycepeda/Pixabay

Fornyet vurdering hos en annen fastlege

Visste du at du kan be om å bli vurdert hos en annen fastlege enn din egen? Reglene for fastlegeordningen gjør at du ikke må bytte fastlege for å få en annen allmennlege til å vurdere situasjonen din og henvise videre til for eksempel revmatologisk utredning.

I forbindelse med arbeidet med å kartlegge årsakene til diagnoseforsinkelse ved aksial spondyloartritt (axSpA) har det blitt avdekket en rekke hindringer. Feildiagnostisering, samt manglende kunnskap og forståelse blant helsepersonell er noen hovedfaktorer som utmerker seg. Disse barrierene gjelder for mange europeiske land, inkludert oss i Norge.

– Det er generelt dårlig kunnskap i den norske befolkningen om hva axSpA er og de tidlige tegnene og symptomene på sykdommen. Kunnskapen og bevisstheten hos norske allmennleger er nok også altfor dårlig når det gjelder den nye samlebetegnelsen spondyloartritt, har leder i Spafo Norge, Lillann Wermskog, tidligere uttalt til Spondylitten.

Det reduserer sannsynligheten for at symptomene blir undersøkt med tanke på om det kan foreligge en eller annen form for spondyloartritt som bakgrunn for plagene.

Bytte fastlege

Pasienter forteller at symptomene blir undervurdert, eller at de ikke blir trodd i det hele tatt. Spafo Norge har fått høre om en rekke pasienter som har strevd med å bli henvist videre til spesialistvurdering. Enkelte har måttet ventet til fastlegen går av med pensjon, og en ny er på plass, før de ble sendt videre for utredning. Først da kom diagnose og behandling på plass. Andre har først blitt henvist når de kommer til en ferievikar.

Noen velger å bytte fastlege når de møter lite forståelse og vilje til å henvise videre. Fastlegebytte er i utgangspunktet enkelt å gjennomføre. Man trenger ikke å oppgi noen grunn for at man bytter. Bytte kan foretas to ganger i året, i tillegg til når man flytter eller fastlegen slutter/reduserer sin liste.

Likevel er det ikke alltid så enkelt å bytte, for det er fastlegemangel og i noen kommuner er det veldig få fastleger å velge blant, inkludert i nabokommunene. Mange fastleger har også smekkfulle pasientlister, og det kan ta lang tid å få innpass, selv om man setter seg på venteliste.

LES OGSÅ: Ta en legemiddelgjennomgang med fastlegen

Lillann Wermskog, pressebilde med grå bakgrunn
Lillann Wermskog, leder i Spafo Norge. Foto: Lise Mette Eidet

Fornyet vurdering

Dersom du generelt har manglende tillit til fastlegen din er jo det en god grunn til å bytte. Dersom du føler at det meste fungerer OK, men at du møter manglende kunnskap og forståelse for videre utredning av for eksempel leddplager, finnes det mulighet for å få en fornyet vurdering av en annen allmennlege. Dette er nok mest brukt i spesialisthelsetjenesten, dermed er det ikke så velkjent at det også kan benyttes innenfor fastlegeordningen.

Du kan be om en fornyet vurdering uten at du behøver å oppgi noen grunn for det, men du kan bare gjøre det en gang for hvert tilfelle.

I Forskrift om pasient- og brukerrettigheter i fastlegeordningens § 7 står det:

Person som står på fastleges liste har rett til å få en ny vurdering av sin helsetilstand hos annen lege enn sin fastlege, så fremt legen som foretar ny vurdering er tilknyttet fastlegeordningen og personen samtykker i at journalnotat sendes dennes fastlege.

I merknad til dette punktet står det at den enkeltes rett til ny vurdering er rettet mot kommunen. Kommunen må gjennom fastlegeavtaler sørge for at fastlegene har kapasitet til å motta henvendelser om ny vurdering. Det kreves ingen henvisning fra egen fastlege. Det kan imidlertid være greit å vite at andre fastleger ikke har plikt til å ta imot deg.

For at legen skal kunne undersøke/behandle deg innenfor regelverket i folketrygden, kan ikke din fastlege være i samme gruppepraksis/kontorfellesskap som den som du søker fornyet vurdering hos. Hvis alle vilkårene er oppfylt, betaler du bare vanlig egenandel for en slik legetime.

MR-bilder

En fornyet vurdering kan bidra til å få fortgang i prosessen med utredning i spesialisthelsetjenesten. Det kan også bidra til at du blir henvist tidligere til andre viktige undersøkelser. Det å fastsette en spondyloartrittdiagnose er et vanskelig felt. Selv om det har kommet nye klassifikasjonskriterier, med en lang liste med trekk som forbindes med spondyloartrittsykdom, kan ikke de alene gi svaret. Det er fortsatt behov for å bruke hele verktøykassa for å komme fram til riktig diagnose. Ett av verktøyene er MR-bilder.

I Spondylitten 2-22 hadde vi en artikkel med revmatolog Gunnstein Bakland, som snakket om fallgruver i prosessen med å diagnostisere denne typen inflammatorisk revmatisk sykdom. Han fortalte blant annet om hvor viktig det er at pasienter med mistanke om spondyloartrittsykdom undersøkes med MR.

Utsnitt av mann som stiller inn en MR-maskin
En fornyet vurdering kan for eksempel bidra til å få fortgang i prosessen med henvisning til MR. Foto: Michal Jarmoluk/Pixabay

Dr. Baklands erfaring er at flere burde undersøkes med MR, og at dette bør gjøres før de henvises videre til revmatolog.

– For pasienter hvor sykehistorien gir mistanke om spondyloartritt må det tas MR av de aller fleste. Det vil derfor oftest være riktig for fastlege å henvise til MR, sa han, men la til;

– Det betyr ikke at pasienter ikke kan oppleve at det er vanskelig å nå frem med beskrivelsen av sine symptomer. Det kan føre til at man ikke blir sendt videre til undersøkelse med MR og/eller røntgen. Fastlegene er førstelinjen som pasientene møter, derfor trenger de kunnskap om de klassiske symptomene på axSpA for å avgjøre hvilke pasienter som bør henvises videre til MR.

LES OGSÅ: Hva bør fastlegen vite om fatigue og utmattelse?

Klage og erstatning

Hvis du er misfornøyd med fastlegen din har du også rett til å klage. Dersom det ikke lar seg gjøre å ta problemet opp med fastlegen selv, kan du ta kontakt med de som er ansvarlige for fastlegeordningen i kommunen, eller du kan sende en klage til fylkeslegen med kopi til kommuneoverlegen.

I noen tilfeller kan det være snakk om mangelfull eller feil behandling som faller innunder pasientskadeloven. Da kan man ha krav på erstatning fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Dersom du mener du har blitt utsatt for en slik pasientskade må kravet meldes til NPE innen tre år etter at du fikk kunnskap om at det foreligger en skade som har ledet til et økonomisk tap og/eller varig medisinsk invaliditet, samt kunnskap om den ansvarlige.

Denne artikkelen er hentet fra Spafo Norges medlemsblad Spondylitten 3-22. Det er kun en liten andel av artiklene våre som legges ut på nett. Dersom du vil lese alle artikler kan du melde deg inn i Spafo Norge via denne lenken. Da får du tilgang på alle digitale utgivelser av Spondylitten i vårt arkiv på MinSide, i tillegg til flere gode medlemsfordeler.

Fastlegeordningen

  • Alle som er folkeregistrert i en norsk kommune har rett til en egen fastlege. Kommunene har ansvaret for fastlegeordningen og skal passe på at det er nok fastleger.
  • Du kan selv finne ønsket lege på helsenorge.no. Legeønsket skal i utgangspunktet etterkommes, så lenge det er ledig plass på fastlegens liste. Dersom den legen du ønsker, ikke har ledig kapasitet, kan du sette deg på venteliste.
  • Du kan velge fastlege utenfor bostedskommunen din, om det for eksempel er mer praktisk å ha lege i kommunen du jobber i.
  • Dersom du ikke selv har sendt inn et ønske vil du bli tildelt en fastlege med ledig kapasitet.
  • Du har rett til å skifte fastlege inntil to ganger i året, men det må være ledig plass på en annen fastleges liste. Skifte av fastlege på grunn av flytting eller fordi fastlegen avslutter sin virksomhet, regnes ikke med i disse to gangene.
  • Når du bytter fastlege må du selv sørge for at journalen din overføres til den nye legen. Du kontakter da din gamle fastlege/fastlegekontor og informerer om den nye legen.

Kilde: helsenorge.no

Klage på fastlegen

  • Du har rett til å få en fornyet vurdering av din helsetilstand hos annen allmennlege, såframt legen som foretar ny vurdering er tilknyttet fastlegeordningen og du samtykker i at journalnotat sendes fastlege.
  • Dersom du ikke er fornøyd med fastlegen har du rett til å klage. Bestill time hos legen og si ifra at du ikke er fornøyd. Ta gjerne med deg en som kan støtte deg. Si i fra på forhånd at det gjelder klage, så legen kan sette av mer tid.
  • Dersom samtale ikke fører frem kan du snakke med ansvarlig i kommunen for fastlegeordningen, eller sende en klage til Fylkeslege med kopi til kommuneoverlegen.
  • Kommunen har ansvaret for tilbudet av fastleger. Dersom klagen gjelder at det ikke er ledige fastleger, skal du rette klagen din til kommuneoverlegen.

Kilde: helsenorge.no og nhi.no

Kanskje du også liker disse: