Tok oppgjør med livsstilen – fikk smertefri hverdag

Christian Hagtvet Rem parkerte to autoimmune sykdommer med sin livsstilsendring, og ble kronet med barn, giftemål og utdannelse.

Det var i et innlegg på Facebook at han fortalte om hvordan «steinalderkost» og muskelterapi har hjulpet ham til å leve uten plager, til tross for å ha blitt diagnostisert med autoimmune sykdommer i henholdsvis 2008 og 2009.

Når Spondylitten tar kontakt med mannen bak solskinnshistorien, bekrefter han den inspirerende fortellingen.

– Å bli diagnostisert med multippel sklerose (MS) tok jeg ganske tungt den gangen. Radiografisk aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom) opplevde jeg ikke like tungt året etter – kanskje fordi jeg ikke visste så mye om hva det var, sier Rem.

LES MER OM KOSTHOLD OG SPONDYLOARTRITTER HER

Tøffe hverdager

Han minnes fremfor alt dagene han måtte åle seg til dusjen for å spyle seg med varmt vann, for å kunne gyve løs på hverdagen.

– I dag opplever jeg derimot ingen smerter, sier Rem, som siden har giftet seg, blitt far til to og flyttet inn i et nytt hus på Lunner helt sør i Oppland.

Familie med to voksne og tre småbarn rundt bordet
Christian med kona Adelina, sønnen Emil og tvillingjentene Anna og Ronja. Foto: Trine Dahl-Johansen

Småbarnsfaren er derfor en pulserende dokumentasjon på at det er mulig å leve godt, selv om du har fått en revmatisk diagnose. Han forteller at han valgte å utdanne seg til muskelterapeut, da han oppdaget effekten av behandlingen.

– Muskelterapi hjalp meg såpass mye at jeg valgte å bli det selv, og jeg driver i dag to klinikker. Nå er ikke jeg i stand til å gjøre noe med diverse diagnoser, men jeg har hatt mange MS-pasienter, og kan i hvert fall bidra til at folk får det muskulært bedre, sier Rem.

LES OGSÅ: Bekhterev og kosthold

Steinalderkost

Men også en fullstendig livsstilsendring var ifølge ham selv avgjørende for at han i løpet av relativt kort tid ble kvitt plagene knyttet til diagnosene. For eksempel ble sigarettene og det hyppige inntaket av fastfood raskt erstattet med trening og et kosthold bestående av ferske råvarer.

– Autoimmune sykdommer er en betennelsesreaksjon i kroppen, men istedenfor å spise mat som er betennelsesfremmende, så bør man heller spise det som er betennelseshemmende. Det er ikke noe hokuspokus, sier Rem og utdyper den raske progresjonen:

– Det tok ikke lang tid før jeg merket bedring. Angående MS tok det bare noen få dager. Med radiografisk aksial spondyloartritt tok det tre-fire måneder, tenker jeg. Nå har det gått mange år siden jeg opplevde plager, sier Rem.

LES OGSÅ: Kosthold med LavFODMAP kan lindre mageplagene

Egen matproduksjon

På fagbloggen til impulshelse.no er det også andre pasienter som forteller at et sunt kostholdsregime, som ligger tett opp mot det våre forfedre sverget til, er hovedårsaken til at de lever et smertefritt liv.

Mann foran bur med mange kaniner
Kaninene hos familien på Lunner fôres opp til å bli en del av steinalderkostholdet. Foto: Trine Dahl-Johansen

Den slags «medisin» slekter mye på det beste tipset som solskinnshistorien Rem vil gi unge mennesker med en revmatisk diagnose.

– Søk opp hvordan mennesker egentlig er skapt for å leve. Det hjalp meg veldig. Jeg spiser ren – ikke noe bearbeidet – mat. Det er selvsagt ikke alle som har mulighet til det, men jeg fòrer opp mine egne dyr, og vet hva de har spist. Dét er hva det handler om; å spise ren mat, sier Rem, og forteller at han har investert i griser og sauer, som han mater og slakter til seg og familien.

– Synet mitt på fremtiden er veldig bra, og jeg lever nå det glade, romantiske bondelivet, sier han.

– Trening, og da trene opp de områdene du har problemer knyttet til, er selvfølgelig også noe jeg anbefaler, fortsetter han.

LES OGSÅ: Kan tran og selolje gi bedre livskvalitet?

Har opplevd kritikk

– Hva sier ekspertisen om dine erfaringer?

– De mener jeg bare har hatt flaks, og at plagene sannsynligvis vil komme etter hvert.

– Hva vil du si til andre som er kritiske til dine erfaringer?

– Jeg er jo litt sånn selv også, som reagerer når noen kommer og sier: «prøv denne vidunderkuren så blir du frisk». Jeg tjener derimot ingenting på at folk spiser sunn og ren mat. Muskelterapi er på sin side en offentlig godkjent utdannelse i Norge. Det er verken heksekunst eller humbug å skulle utføre klassisk massasje og triggerpunktbehandling, avslutter Rem.

Mann rir på en gris i en bås
Han har investert i griser og sauer, som han mater og slakter til seg og familien. Foto: Trine Dahl-Johansen

Gir det ene det andre?

Også forskning fra Karolinska Instituttet i Stockholm tyder på at Rem ikke er den eneste som kan ha goder av å legge om kosten.

Forskere der har nemlig sett på sammenhengen mellom helsen hos leddgiktpasienter og glutenfri vegankost. Resultatene viser blant annet at leddgiktpasienter som spiste denne typen kost, reduserte faren for hjerte- og karsykdommer og åreforkalkning. Sykdommer revmatikere ofte får.

Men er det noen sammenheng mellom MS og radiografisk aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom), vil mange spørre seg.

– Det er uavklart, selv om det er rapportert at en del har begge sykdommer. Men det trengs ytterligere forskning for å se om det er noen overhyppighet av å ha begge deler, sier Lars Bø, leder av Nasjonalt kompetansesenter for MS ved Haukeland sykehus.

LES MER OM BEHANDLING AV SPONDYLOARTRITTER HER

Kan ha begge

Nevrologen forteller det likevel kan tenkes at personer med MS har litt høyere risiko for å bli diagnostisert med spondyloartritt. Bø har selv behandlet én pasient med begge diagnosene.

– I utgangspunktet skal ikke Bekhterevs sykdom gi de karakteristiske forandringene på MR av hjerne og ryggmarg, i spinalvæsken og ved testing av synsbanen, som MS gir. Det skal derfor ikke være noen grunn til bekymring for å mista bekhterev som MS. Men det er jo slik at man kan ha begge deler, sier Bø.

Mann rekker tunge til babyen han holder foran seg
Småbarnsfaren har nå overskudd til å bruke tid med ungene sine. Foto: Trine Dahl-Johansen

LES OGSÅ: Vitamin D kobles til spondyloartritter

– Sterke medisiner gir økt risiko

Nevrologen legger til at pasienter som diagnostiseres med radiografisk aksial spondyloartritt (Bekhterevs sykdom) og MS, ikke blir anbefalt å innta medisiner (TNFalfa-hemmere) mot førstnevnte sykdom, fordi de ser ut til å gi en større sannsynlighet for å kunne utvikle MS.

– Det er data som tyder på at sterke bekhterevmedisiner kan gi en økt risiko for å utvikle MS. Motsatt er det for lite data til å konkludere, sier Bø.

Det som imidlertid kan påvirke en MS-diagnose i positiv retning er ifølge Bø å innta D-vitaminer og ikke å røyke.

Artikkelen sto på trykk i Spondylitten 2-16

FÅ MER KUNNSKAP MED SPONDYLITTEN – KUN 200 KRONER FOR ET HELT ÅR

Kanskje du også liker disse: