Drømmen går til TV

1. juledag vises Drømmen er mulig på TV! Informasjonsfilmen om svangerskap og inflammatoriske revmatiske sykdommer har blitt akseptert for visning på Discoverys fire norske kanaler.

Denne høsten har Spondyloartrittforbundet Norge (Spafo Norge) lansert et prosjekt om svangerskap og inflammatoriske revmatiske sykdommer sammen med Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer (NKSR). I den forbindelse ble det laget en informasjonsfilm på om lag to minutter, som vi kalte Drømmen er mulig.

LES OGSÅ: Når sexlysten forsvinner

Fem TV-kanaler

Nå har filmen, som er laget av Applaus Film & TV, blitt akseptert for visning på den reklamefrie dagen i julen. 1. juledag vil du derfor kunne se en forkortet versjon på TVNorge og søsterkanalene FEM, MAX og VOX, siden denne typen reklamefilmer bare kan være på 30 sekunder.

I henhold til Kringkastingsloven er det fire reklamefrie dager i året. Disse dagene er 1. juledag, Langfredag, 1. påskedag og 1. Pinsedag. Da tilbyr TV-kanalene reklameplassen til frivillige lag og organisasjoner som har informative- og opplysende filmer om ulike temaer som kan være nyttige for befolkningen.

LES OGSÅ: Vondt i ryggen? Forbered deg godt til legetimen

Revmatologhjelp

For å vise hvordan en konsultasjon om svangerskapsønske kan foregå fikk skuespillerne i filmen, Yngvild Støen Grotmol og Brynjar Bøe, hjelp av revmatolog Louise Clark ved Martina Hansens Hospital.

Yngvild Støen Grotmol er blant annet kjent fra den danske suksesserien Herrens Veje fra 2017, de norske TV-seriene Øyevitne, Schmokk og Seks som oss, samt fra filmer som Upperdog og Izzat.

Brynjar Bøe har spilt i en rekke reklamefilmer og var blant annet en av skuespillerne i kortfilmen Dette er året, som ble vinneren i to kategorier under Amanda Ung 2017.

Kameramann filmer scene med baby
For å sette mer fokus på temaet fertilitet, graviditet og spondyloartritt har Spafo Norge og NKSR laget film. Foto: Applaus Film&TV

Finnes muligheter

Kampanjen om fertilitet og graviditet skal øke kunnskap om temaet hos de som lever med spondyloartritter og lignende diagnoser. Målgruppen er også helsepersonell, som jobber med å legge til rette for at denne pasientgruppen skal ha en så god behandling og livskvalitet som mulig.

– Det finnes muligheter, men det er viktig å planlegge svangerskapet. Det er blant annet lurt å holde seg i god fysisk form, både før under og etter, råder seksjonsleder hos NKSR Hege S. Koksvik.

LES OGSÅ: Slik søker du om støtte til småhjelpemidler selv

Dialog om bekymringer

I forbindelse med Spafo Norges informasjonsarbeid ser vi at det stadig kommer ny forskning og oppdatert informasjon om svangerskap og legemidler for de med inflammatoriske revmatiske sykdommer. Det har også kommet nye medikamenter de seneste årene, men det er manglende kunnskap om dette blant mange av pasientene.

Temaet blir ikke alltid belyst i konsultasjoner og legges lite vekt på av noen leger når behandling velges. Det er også flere faktorer rundt sykdomsaktivitet og medikamentbruk som kan påvirke fertiliteten, men dette er ofte lite kjent blant pasienter og helsepersonell.

– For de med revmatisk sykdom i fertil alder er det derfor viktig med god dialog med legen om ønsket om barn. På den måten kan både lege og pasient lettere avgjøre hvilke behandlingsalternativer som er aktuelle i denne fasen av livet, sier Koksvik fra NKSR.

– I vårt likepersonarbeid opplever vi at kvinner med revmatiske diagnoser har bekymringer rundt det å få barn. Menn tar også kontakt og er bekymret for mulighetene for å bli fedre når de benytter medisiner. Noen betennelsesdempende medisiner kan gi nedsatt fertilitet og dette kan medføre at flere blir barnløse, eller sliter unødvendig lenge for å bli gravide, forteller Spafo Norges styreleder Elisabeth O. Nilsen.

LES OGSÅ: Tanker – Mammalykke

Stort tema

Den landsdekkende kampanjen skal øke kunnskap om temaet hos de som lever med spondyloartritter og lignende diagnoser. Som en del av et prosjekt har vi produsert en stor artikkelserie med nyttig informasjon til de som ønsker å starte familie. Alle artiklene finner du gratis på spafo.no. De tar for seg temaene:

Prosjektet er delvis støttet av legemiddelfirmaet UCB Pharma.

STØTT VÅRT FRIVILLIGE ARBEID – BLI MEDLEM AV SPAFO NORGE!

Kanskje du også liker disse: